Stäng fönster Skövde kn, HORNS-AXTORP 1:1 M.FL. AXTORP HORNS TEGELBRUK

Historik
Axtorp nämns i skrift i 1540 års jordebok, som Axzetorp. Namnet har tolkats som en sammansättning av mansnamnet Axel och torp i betydelsen ”nybygge”. I jordeboken 1564 är Axtorp upptaget som kyrkohemman om ett mantal. Egendomen övergick under 1600- och 1700-talen i de adliga släkterna Lilliehöök och Bielke. Den nuvarande mangården har sitt ursprung i 1830-talet, därefter kompletterad med ekonomibyggnader under 1800-talets andra halva och 1900-talets första del. Vid Axtorp började man tillverka tegel vid mitten av 1800-talet, men då endast i fältugn. År 1895 uppfördes en flamugn, och på 1930- och 1940-talen utbyggdes tegelbruket med ytterligare ugnar. Tillverkningen utgjordes av såväl murtegel som taktegel och tegelrör. Sedan tegelbruket moderniserades på 1960-talet inriktades produktionen mot rör. År 1976 upphörde tillverkningen. Då Horns tegelbruk bedömdes vara ett av landets bäst bevarade tegelbruk, förklarades anläggningen som byggnadsminne 1996. Bränning av tegel har därefter återupptagits i mindre omfattning.