Stäng fönster Skövde kn, BINNEBERG 11:1 M.FL. BINNEBERG

Historik
Genom de fornlämningar som finns i Binneberg och dess omedelbara närhet, bl.a. en stenåldersboplats strax sydväst om byn och en stor mängd förhistoriska stensättningar, kan platsen förankras lång tillbaka i tiden. Binneberg nämns i skrift redan 1397, då under namnet Bindebergh. Den första delen av namnet är oklar, men enligt en tolkning kan det härledas ur det fornsvenska ordet ”birdne”, i betydelsen ”björnhop, björnfamilj”. Andra delen av ortnamnet syftar på byns läge i sluttningen av en höjdplatå. I 1564 års jordebok upptas två hela skattehemman, två hela kyrkohemman, ett helt klosterhemman och en kyrkoäng. Med tiden blev fyra av byns gårdar skattehemman; Sörgården, Nolgården, Bredegården och Backgården, medan Stommen blev frälsehemman. Kartor från 1700- och 1800-talen redovisar tydligt byns fem gårdar, och där nämns även soldatboställe och ryttareboställe i byn. Storskifte av byns inägor genomfördes 1790 och enskifte 1824, varvid ägorna skiftades men gårdsbebyggelsen i byn lämnades orörd. Byns bebyggelsestruktur med de fem gårdarna har lång kontinuitet och är tydlig än idag. Binneberg blev tidigt en viktig centralpunkt för den omgivande bygden, och tidvis hölls här ting. År 1641 alt. 1686 (uppgifter varierar) blev Binneberg fast tingsplats, och vid bygatan uppfördes på 1750-talet Binnebergs tingshus, ungefär mitt emot byns 1100-talskyrka. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet, då trätornet tillkom. Tingshuset stenvåning byggdes på med en trävåning 1816, och fungerade som tingsställe fram till 1891, då tinget flyttade till Moholm. Redan på 1600-talet fanns det i byn en krog där även ting hölls, som med tiden utvecklades till ett välkänt gästgiveri. Vägen genom Binneberg är en gammal fd huvudväg, en av föregångarna till E20. Här möttes under 1700-talet vägar och skjutslinjer från bl.a. Mariestad, Skara, Skövde, Vänersborg och Jönköping.