Stäng fönster Skövde kn, DUNBERGSHULT 1:3 DUNBERGSHULT

Historik
Dunbergshult i Varola socken har ursprung som ett enstaka hemman som senare utvecklats till en liten hemmansgrupp om ett par bondgårdar. Detta har varit vanligt förekommande i randbygden till Kåkindsslätten. Dunbergshult omnämns i jordeboken första gången år 1605 som ett kronotorp, vilket på den tiden motsvarade en nybyggd gård på kronans mark. Gården blev snart inrättat som ¼ kronohemman. Sedermera omvandlades jordnaturen till ¼ frälsehemman.
Av en geometrisk karta från år 1700 framgår att gården drevs i tresädesbruk och låg omgiven av tre åkergärden och tre separata ängsgärden. Mot skogen i V fanns en stor särhägnad beteshage. Åkern hade en ålderdomlig karaktär med spridda oregelbundna åkerformer i de tre gärdena där det även fanns enbackar. I åkergärdena närmast gården kryllade det av odlingsrösen. Ängarna omnämns främst som tuviga och bevuxna med staggräs. Ängsgärdet Slåtterna i NO var sidlänt mossvall bevuxen med björk, gran och tallskog.
År 1700 gick landsvägen Fridene-Varola i sin gamla dragning. Dunbergshults fägata norrut mot utmarken på skogen motsvarade då Varolavägen. Fägatan finns kvar än idag. Vår tids sydgående framfartsväg, som även är vägen bort till Stora och Lilla Alebäcken, fanns ännu inte.
Av Häradskartan från 1877-1882 framgår att uppodlingar senare skett framför allt på bekostnad av ängen. Hemmanet hade delats upp på två gårdar som dock låg tätt ihop på den gamla gårdstomten. Vid fägatan/landsvägen tillkom under 1800-talet ett torp NV om gården.