Stäng fönster Skövde kn, BERGS-ESBJÖRNTORP 1:14 M.FL. ESBJÖRNTORP

Historik
Esbjörntorp omnämns 1397. Byn som åtminstone har medeltida ursprung omfattade i jordeboken 1564 fyra hela hemman. Den har bestått av Storegården, Sörgården och Mellomgården. Möjligen kan ett solskifte ha genomförts på 1600-1700-talet som skapat det regelbundna bebyggelse- och tegindelningsmönster som fanns före 1860-talets laga skifte. Något solskifte finns dock inte dokumenterat. Solskifte har överhuvudtaget varit ovanligt i en stor del av Västergötland. Även efter 1860-talets laga skifte ligger en liten bykärna kvar på bytomten vid korsningen byvägen och Gamla Mariestadsvägen, men bebyggelsemönstret glesades ut och blev mer utdraget när gårdar och hemmansdelar flyttades ut. Samma omfattande och vitt förgrenade stenmurskantade fägatusystem som i övriga Bergs socken sätter även stark prägel på Esbjörntorp.