Stäng fönster Skövde kn, FLISTAD 1:7 M.FL. FLISTAD

Historik
Genom de fornlämningar som finns i Flistad och dess omedelbara närhet, bl.a. i form av förhistoriska högar och stensättningar, kan platsen förankras lång tillbaka i tiden. Flistad nämns i skrift redan 1377, då under namnet Flitstadhom. Den första delen av namnet är oklar, men enligt en tolkning kan det härledas ur det germanska ordet ”flip”, i betydelsen ”flat”. Enligt en annan tolkning kan denna del av namnet ha med vattendrag att göra. Andra delen av ortnamnet, ”stad”, kan möjligen tolkas som ”boplats”. I 1564 års jordebok upptas två hela skattehemman, två hela kyrkohemman, tre hela prebendehemman och två hela frälsehemman. Byn omfattade sålunda totalt nio hemman, och var alltså en relativt stor by. Kyrkan är delvis från 1200-talet och uppfördes i nära anslutning till en förhistorisk gravhög, Kung Ranes hög kallad. På en geometrisk avmätning från 1693 framgår hur byns tio gårdar samt prästgården ligger tätt samlade på bytomten nordväst om kyrkan, dessutom klockarstugan strax norr om kyrkan. Storskifteskartan över Flistads by från 1793 ger i princip samma bild av byn. Även kartan som upprättades i samband med laga skifte 1852 visar byns gårdar samlade norr om kyrkan, men vid denna tid hade det även byggts en del hus vid landsvägen söder om byn. Efter vad som framgår av kartan så förefaller det vara ett par bondgårdar, men även en samling mindre hus, troligen bostäder för byns mindre bemedlade, ungefär där dagens Lyckegården ligger. På den ekonomiska kartan från 1877-82 har laga skifte fått effekt; bytomten norr om kyrkan har glesats ut och flera gårdar har flyttats ut längs den södra landsvägsutfarten. Det är också först på denna karta som man med säkerhet kan se byns torp (2 st.) och backstugor (5 st.) markerade. Även dessa bostadshus för byns egendomslösa förlades till området kring den södra landsvägen, ett område som enligt äldre kartor tidigare var helt obebott. Även om bykärnan glesades ut i samband med laga skifte, så är Flistad en av de tätast bebyggda byarna i denna del av Vadsboslätten, mycket tack vare att byn bredde ut sig åt söder under 1800-talet.