Stäng fönster Skövde kn, FORSBY 11:1 M.FL. FORSBY

Historik
Forsby omnämns i skrift redan 1328 som ”Forsby”. På 1500-talet omfattade byn tre hela skattehemman samt ½ frälse- och ¼ skattehemman, vilket bör motsvara de fem gårdar som funnits i byn under senare århundraden; Skattegården, Sörgården, Stommen, Millomgården och Lillegården. Den oskiftade byns bytomt hade ungefär samma omfattning som idag, d.v.s. från höjden där sockenkyrkan ligger, söderut mot Ösan och genomkorsad av landsvägen. Även efter 1800-talets skiftesreformer kom bebyggelseområdet att ha ungefär samma utbredning som tidigare, med en klunga uppe vid kyrkan och en klunga på södra sidan om av landsvägen mellan Skövde och Hjo. Gårdarnas inbördes läge ändrades emellertid, den södra klungan glesades ut och den norra förändrades bl.a. i och med att Forsby gård bildades i samband med skiftet. Stommen ligger kvar i orubbat läge invid medeltidskyrkan. I sent 1800-tal byggdes skolhus för folkskolan vid landsvägen. År 1935 byggdes lanthandel med bostad intill skolhuset, lanthandelsbyggnaden är dock riven sedan några år.

Huseby omnämns i skrift 1540 som ”Hwsseby” och utgjordes då av ett helt skattehemman och en skattetomt. Gårdsmanet är sannolikt ett ”Husby-namn”, vilket brukar hänföras till gods med en central roll inom kunglig förvaltning i tidig medeltid. Någon kungsgård är inte dokumenterad vad gäller Huseby, men gårdsnamnet i kombination med den storhög som Forsby kyrka ligger på talar för att här varit ett betydande centrum under sen järnålder och tidig medeltid.