Stäng fönster Skövde kn, FRÖSVE 2:2 M.FL. FRÖSVE

Historik
Frösve socken nämns i skrift redan 1397, medan Frösve by nämns 1492, då under namnet Ffröswidh. Den första delen av namnet syftar på gudanamnet Frö, medan den senare delen kan härledas ur det fornsvenska ordet ”vi”, i betydelsen ”helig plats, offerställe”. I 1564 års jordebok upptas två hela skattehemman, ett helt kyrkohemman, en kyrktomt och en kyrkåker. Med sina tre hemman var Frösve alltså en relativt liten by. Kyrkan är ursprungligen från äldre medeltid, men dess nuvarande utseende är främst ett resultat av ombyggnader år 1773, då bl.a. tornet tillkom, samt en restaurering 1876-78. På storskifteskartan från 1761 framgår hur gårdarna Nolgården och Stommen samt Klockaretomten ligger samlade strax nordost om kyrkan, medan Backgården ligger vid den gamla landsvägens sträckning ett stycke sydväst om övrig bebyggelse, en struktur som bevarats fram till våra dagar. Samma bebyggelsestruktur avspeglas i den karta som upprättades i samband med laga skifte år 1845, fast med ett större antal byggnader markerade. På den ekonomiska kartan från 1877-82 har laga skifte fått effekt så till vida att några gårdar uppförts väster om den slingrande landsvägen norrut. Däremot har inte byn sprängts, men möjligen glesats ut något, främst i den del som ligger strax sydväst om kyrkan. På denna karta är tre backstugor markerade i byns sydvästra del; en vid vägskälet mot kyrkan och två vid vägen mot Vällåsen. Även om bykärnan glesades ut något i samband med laga skifte, så är den ursprungliga bebyggelsestrukturen i Frösve ännu mycket tydlig, men kompletterad efter laga skiftet med nya gårdar längs den norra landsvägen