Stäng fönster Lidköping kn, KVARNBACKEN 1:1 KVARNBACKEN

Historik
Kvarnplatsen i Örslösa kyrkby har under lång tid varit byns kvarnplats och här har tidigare funnits tre kvarnar varav en enligt uppgift drev ett sågverk. Idag finns en av holländarkvarnarna kvar och intill ligger en holkkvarn. Holländaren uppfördes på platsen 1871 och användes fram till 1942, medan holkkvarnen har flyttats tre gånger, sista gången 1962 från Torp, en gård omkring en kilometer från Kvarnbacken.

Verksamhet
Örslösa hembygdsförening förvaltar, underhåller och visar kvarnarna vid några tillfällen per år. På kvarnbacken ligger också två byggnader som föreningen använder som museum.

Värdering
Kvarnbackens två väderkvarnar tillmäts ett Mycket högt kulturhistoriskt värde i den fyrskaliga värdeklassning som beskrivs i Malet, sågat och stampat i Västra Götaland, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, rapport nr 2019:41.

Kvarnbackens två väderkvarnar har många kulturhistoriska kvaliteter och de representerar de båda kvarntyper som funnits i närområdet. De utgör också genom sitt synliga läge på en kulle ett värdefullt landmärke för bygden.