Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bollebygd kn, HULTET 2:3 M.FL. VIAREDS REGLERINGSDAMM, HULTAFORS DAMMEN OCH HULTAFORS VATTENKRAFTVERK

Historik
Vid laga skifte 1913 låg en kvarn på platsen för Hultafors damm. Vattenkraften borde då ha delats mellan kvarnen och Hultafors tumstocksfabrik som 1907 flyttade till platsen. Kort därefter måste kvarnverksamheten ha köpts upp och den nyare och större dammen uppförts. 1920 stod bergskanalen från dammen och fram till kraftverket klar men dammen kan ha funnits innan det. Den med dammkroppen nu sammanbyggda tvättstugan uppfördes 1945 för de anställda på tumstocksfabriken och deras familjer, men användes troligen bara under några decennier.

Kanalen uthuggen ur berget fram till kraftverket stod klar senast 1920 när kraftverket var färdigbyggt och togs i drift. Kraftverksaggregatet byttes och moderniserades i början av 2000-talet.