Stäng fönster Bollebygd kn, VIKHULT 1:6 HÅLSJÖNS REGLERINGSDAMM OCH VIKHULTS SÅG

Historik
Denna damm och såg ägdes av tre gårdar i Vikhult och finns belagd från 1855 men kan ha varit i drift redan på 1930-talet. Ägare var under en period bröderna Torsten, Bengt och Lennart Persson. Från början var det en enbladig ramsåg. 1905 moderniserades sågverket till en lågbänkssåg med cirkelsåg och denna drevs då med underfallshjul men kom senare att drivas med turbindrift och kunde även köras med traktordrift, då helt frikopplad från dammens vattenkraft. Dammen saknar idag dammlucka och vatten rinner rakt igenom.

Sågverket ägdes av tre gårdar i Vikhult och finns belagd från 1855 men kan ha varit i drift redan på 1930-talet. Ägare var under en period bröderna Torsten, Bengt och Lennart Persson. Från början var det en enbladig ramsåg. 1905 moderniserades sågverket till en lågbänkssåg med cirkelsåg och denna drevs då med underfallshjul men kom senare att drivas med turbindrift och kunde även köras med traktordrift, då helt frikopplad från dammens vattenkraft. Idag ser sågen ut att ha varit övergiven i minst ett halvt sekel men är ändå förvånansvärt intakt.