Stäng fönster Bollebygd kn, GISSLEFORS 1:1 M.FL. SÅNGÅSENS KRAFTVERK MED DAMMAR

Historik
Sångåsens kraftverk uppfördes 1938 som en av de kraftstationer som ingick i Hultafors Kraft AB. Ett ökat behov av elektricitet till tumstocksfabriken i Hultafors låg bakom det faktum att flera kraftstationer uppfördes i området under 1920- och 1930-talen. Från Sångåsens damm vid Stor Gissletjärnen leddes en vattentub ner till kraftstationens turbin. Byggnaden uppfördes i funktionalistisk stil med putsad fasad och pulpettak. Stora fönster med spröjsverk i järn. Ovanför pardörren placerades en stenrelief i fasaden med inskriptionen "SÅNGÅSEN 19 17/12 38".

Tidigare hade Sångåsen en dubbelfrancisturbin installerad, vilken har bytts ut mot en rostfri fullkaplanturbin.

Sångåsens damm och tub har troligtvis uppförts i samband med kraftverket under 1930-talet då Sångåsens kraftverk invigdes 1938, vilken är beroende av dammen och tuben för att utnyttja vattenkraften. Större delen av tuben i stål är ursprunglig.

Gösjöns regleringsdamm har troligtvis uppförts i samband med Sångåsens kraftverk och Sångåsens damm för att reglera vattentillförseln till kraftverket, alltså någon gång under 1930-talet. Dammen har troligtvis konstruerats med reglerbara luckor med utskovsränna. På grund av att vattennivån sjunkit i dammen har de regler-bara luckorna tagits bort och istället fungerar dammen som en överfallsdamm med en överloppsränna där vattnet vid hög höjd kan rinna av sig självt.