Stäng fönster Hedemora kn, STORKEN 3 SAHLBERGSKA GÅRDEN

Historik
Sahlbergska gården är en stadsgård som ligger vid Stora torget i Hedemora, i hörnet Kyrkogatan-Ämbetsgatan. Den uppfördes efter stadsbranden 1849. Gården har en sluten innergård, som man når genom ett stort portlider.
Gården har fått sitt namn av bokhandlaren Johan Filip Sahlberg, som drev bokhandel i gården 1891–1941. Den byggdes upp efter stadsbranden 1849 som en ”pendang” till Perssonska gården, som ligger mittemot på Kyrkogatan. Gården har haft ett flertal ägare och inrymt flera affärsverksamheter. 1850 hade apotekaren Carl Arvid Ruth bokhandel i längan mot Ämbetsgatan, som sedermera övertogs av Robert Påhlman.
Från 1878 ägde Urfabrikören JE Lidenwall gården. Då var hörnhuset rödfärgat och försett med flera dörrar och fönster samt trappor in till de olika handelsbodarna i huset. Efter Robert Påhlman tog bokhandlaren Carl Nordin, som också hade en bokhandel i Falun, över verksamheten. Föreståndare blev Johan Filip Sahlberg som sedan tog över rörelsen 1891. Det är från denne som gården fått sitt nuvarande namn. Bokhandeln fortsatte att drivas i huvudbyggnaden mellan åren 1891–1941.
På 1890-talet fick byggnaderna efter Kyrkogatan och Ämbetsgatan reveterade putsfasader. Först reveterades Sahlbergska gården och sedan Perssonska gården.
Idag inrymmer gården fler bostäder än tidigare. En ombyggnad gjordes på 1990-talet, då byggnadens tidigare vind byggdes om till små lägenheter.