Stäng fönster Skövde kn, GREBY 1:10 M.FL. GREBY

Historik
Grebys historia går långt tillbaka i tiden, vilket bl.a. framgår av de förhistoriska högar, gravfält och stensättningar samt fossil åkermark som finns på platsen. Senare tiders lämningar som milstenar och stenvalvsbroar samt gästgiveriet visar på Grebys stora betydelse utefter ett viktigt färdstråk genom Västergötland mot Närke. Greby nämns i skrift år 1422, då under namnet Gridhby. Den första delen av namnet kan sannolikt härledas som en dialektal variant av ordet ”gryt” i betydelsen anhopning av sten. Andra delen av ortnamnet är en form av ”by”, möjligen ursprungligen i betydelsen ”gård”. Jordeboken 1564 upptar ett helt skattehemman och två skattetomter, liksom två hela frälsehemman. På en karta från 1792 framgår hur byns gårdar ligger tätt samlade längs den nord-sydliga vägen genom byn som korsar Grebybäcken, alltså där bykärnan än idag finns. Laga skifteshandlingar har inte påträffats, men på den ekonomiska kartan från 1877-82 har flera av byns gårdar flyttas ut från bykärnan, bl.a. Skattegården och Kåragården. Flertalet utflyttade gårdar fick sina nya lägen väster om den gamla bykärnan, men ett par gårdar byggdes upp österut. På samma karta framgår att ett stort antal torp och backstugor byggdes under 1800-talet. Tiotalet backstugor är markerade på kartan, varav de flesta låg samlade sydost om bykärnan, utefter vägen mot Hansatorp. I denna del av byn fanns även soldat- och husartorp. I byns nordvästra del uppfördes ett par torp i skogskanten nordost om bykärnan. Jämfört med kartan från 1877-82 så har den ursprungliga bykärnan sedan dess endast bebyggts med något enstaka hus. Bebyggelsestrukturen i Greby by är därför fortfarande väl bevarad.