Stäng fönster Norrköping kn, ARKÖ 1:5 ARKÖ BÅK

Historik
Arkö båk är rest på Österängsberget på ön Arkö öster om Norrköping. Den har tillsammans med båken Svarta Utterklabben och Viskärs fyr används för navigering i denna del av den östgötska skärgården. Båkarna har varit viktiga igenkänningsmärken för sjöfarten utmed kusterna. De tillhör de största sjömärkena och markerar angöring från öppen sjö till en inomskärsled eller en hamn. En båk kan vara byggd i trä, sten eller betong. Den har formen av ett torn eller en pyramid och kan vara tresidig, som den på Arkö, alternativt fyr-, sex- eller åttasidig. Även naturformationer eller träd har kunnat fungera som igenkänningsmärken.
Det finns uppgifter om att det redan under 1500-talet fanns lotshemman på Arkö och det är troligt att det då också fanns sjömärken på ön. Dagens Arkö båk uppfördes under 1800-talet på initiativ av det dåtida Lotsverket som ett led i att underlätta navigeringen inomskärs till Norrköping och för sjöfarten i nord – sydlig riktning. På 1930-talet utrustades Arköleden med två AGA-överensfyrar. Detta medförde att Arkö båk minskade i betydelse och att fyren på Viskär togs ur bruk.