Stäng fönster Skövde kn, LERDALA 39:1 GRÖNA LUND

Historik
Festplatsen Gröna Lund anlades år 1943 strax söder om Lerdala av den lokala idrottsföreningen Lerdala IF, grundad år 1932. Idrottsföreningen var ursprungligen gemensam för Lerdala, Timmersdala och Berg, med idrottsplats i Timmersdala, men år 1936 bildades en egen förening i Lerdala. Innan Gröna Lund var anlagd arrangerade Lerdala IF fester i Melldala, mellan Lerdala och Timmersdala. Att driva festplatser blev under 1930- och 40-talen en viktig inkomstkälla för olika föreningar, och vid denna tid var antalet festplatser som störst i länet. Gröna Lund anlades i nära anslutning till Lerdala IF:s idrottsplats från år 1942 söder om Lerdala, alldeles intill landsvägen mot Eggby. På andra sidan om vägen planerades i slutet av 1940-talet en golfbana på Stora Kulhults marker, och år 1949 stod en 9-håls golfbana färdig, med tiden utökad till 18 hål (färdigt år 1968). Sydväst om Gröna Lund och Stora Kulhult påbörjades på andra sidan om gränsen mot Skara kommun, år 1939 Flämslätts stiftsgård, utvecklad under främst 1950-talet. Området präglas av det böljande kamelandskapet med kullar, åsar och små sjöar, och vintertid lämpar sig området där golfbanan ligger för vintersport med sina pulkabackar och skidspår. Sommartid är badplatsen vid Flämslätt välbesökt. 1950- och 60-talen var de decennier när festplatserna runt om i landet stod i blom, och det var även då som Gröna Lund hade sin storhetstid. Lokala orkestrar som Five Teddys och Cool Candys samsades med nationellt kända artister som Lill-Babs och Owe Thörnqvist. Publikrekordet på ca 3000 besökare lär Sven-Ingvars stå för. År 1973, året innan gruppens stora genombrott, besökte Abba Gröna Lund. Detta var även en tid som kom att förknippas med besök av motorburen ungdom. Dansbandsmusiken och discomusiken slog igenom på allvar under 1970-talet, vilket innebar att många mindre festplatser övergavs till förmån för de större folkparkerna, som hade råd att investera i teknisk utrustning och locka kända artister som begärde allt högre gage. Samtidigt blev ett nyvaknat intresse för gammeldans i vissa fall räddningen för festplatserna på en allt mer avfolkad landsbygd. Många festplatser lades ner under 1900-talets senare del, och även för Gröna Lunds del minskade aktiviteten och parken började förfalla. År 2009 genomfördes en upprustning av parken med hjälp av ideellt arbete, olika arrangemang och sponsring från företag. Vid denna tid fick bl.a. dansbanan ett nytt tak och handikapptoalett anordnades. Sedan dess har aktiviteterna ökat i form av danskvällar, musikfester, loppisar, skolavslutningar och midsommarfirande. Sommaren 2013 firades Gröna Lunds 70-årsjubileum.