Stäng fönster Skövde kn, ÖVERLUNNE 8:4 ÖVERLUNNE

Historik
Namnet Överlunne syftar på ”den högre liggande delen av Lunne”. Överlunne har tillsammans med Nederlunne utgjort Lunne by som på 1500-talet omfattade sex hela hemman samt en kvarn och en kyrkoåker. Byns ursprungliga namn är ”Lund”, vilket har förhistorisk bakgrund. Gravar sannolikt från järnåldern ligger framför allt på ryggen söder om byläget. Det järnåldersgravfält som finns ligger vid Åsens gård längre söder om byn. Det finns en stark lokal tradition om att en medeltida kyrkplats funnits i Överlunne på en plats, strax nordväst om bytomten, kallad Lunnekloster.
Funktionellt sett tycks Lunne ibland ha varit tvådelad och ibland ha fungerat som en enda by. Överlunne omnämns som en särskild by i skrift 1590. På storskifteskartan över Överlunne 1791-1792 räknas tre av de sex hemmanen i Lunne till Överlunne. Överlunne bestod då av Holmesgården (Frälsegården), Lassegården och Östergården. Den närliggande gården Åsen i söder var ett enstaka hemman som inte räknades till Överlunne.
Av storskifteskartan 1791-1792 framgår hur den oskiftade tresädesbyn låg på en markerad rygg väster om Lunnebäcken. De tre gårdarna låg samlade på bytomten, omgivna av de tre åkergärdena, där även inslag av mindre ängspartier och särhägnad beteshage fanns. Byns ängar låg öster om bäcken. Utmarken med skog och bete låg dels mot Tidan i norr dels i sluttningen öster om Lunnebäcken.
Laga skifte i Överlunne genomfördes på 1860-talet (laga skifteskarta upprättades 1863). Holmesgården och Östergården ligger även efter skiftet i gårdslägen som är mer eller mindre ursprungliga, medan Lassegården tycks ha flyttats inom bytomten. I norr och sydost ligger enstaka utflyttade gårdsenheter.