Stäng fönster Skövde kn, GÄDDEBERG 1:1 M.FL. HANSATORP-GÄDDEBERG

Historik
Götlunda socken omfattar en stor del av Stöpaskogens norra del som kännetecknas av skogs- och randbygd. Fortfarande i tidigt 1900-tal var landsvägen från Tidadalen vid Tibro, via Hönsa och Kärret, ut mot Greby vägskäl i Götlunda, ett centralt stråk för kommunikationen genom skogen.
Skogsrandbygden ut mot Vadsboslätten kännetecknades länge av några större frälsegårdar och ett stort antal mindre gårdar och små hemmangrupper. Under 1700- och 1800-talet tillkom sedan ett stort antal torpställen och backstugor i skogskanten.
Gäddebergs säteri omnämns som frälsehemman i jordeboken 1597 men namnet är känt sedan 1480. Gården var ett litet herresäte som under 1900-talet allt mer fick karaktären av en större bondgård. En gårdskarta från 1686 visar hur gårdsläget omgavs av ett block av inägor. Åkern låg på ryggarna och ängen på torrbackar samt i låglänta sankare lägen
Hansatorp har troligen ursprung från 1500-talet, omnämnt i jordeboken första gången 1606, då under namnet Segolstorp (Sigvardstorp). Gården var då ett kronotorp, d.v.s. en nybyggd gård på kronans mark. Det kan även ha varit fråga om ett återhävdande av en medeltida gård som blivit ödeställd under sen medeltid, sådana exempel fanns det gott om i de västgötska randbygderna.