Stäng fönster Skövde kn, BOFORSEN 1:2 M.FL. HERREKVARN-BOFORSEN

Historik
Genom Frösve socken flyter ån Ösan, och dess fall har sedan länge utnyttjats för kvarndrift. En kvarn vid Boforsen nämns i skrift redan år 1663 och på en lantmäterikarta över Kliene bys ägor från år 1755 är såväl Boforsens kvarn som Herrekvarn markerad, då med namnen Boforssen och Härqvarnen. Ett tidigare namn på Herrekvarn är Kliened Kvarntomt, vilket antyder ett samband med den stora gården Kliene i nordväst. I 1874 års jordebok upptas Boforsen för första gången som kvarntomt. På den ekonomiska kartan från 1877-82 är Herrekvarn och Boforsens kvarn markerade i anslutning till gårdsbildningar. Herrekvarn utgör på kartan en tät bebyggelsemiljö med såväl bostadshus som flera ekonomibyggnader, medan Boforsen vid denna tid utöver kvarnbyggnaden omfattade bostadshus och en eller ett par ekonomibyggnader. Herrekvarn var länge något av ett bygdecentrum, och i gårdens manbyggnad var en handelsbod inrymd. Kvarndriften var i gång fram till 1960-70-talen, och efter det har anläggningarna via turbiner använts för småskalig elproduktion. I nära anslutning till kvarnmiljöerna är även ett antal hus för obesuttna markerade på 1877-82 års ekonomiska karta; fyra soldattorp, två torp och två backstugor, varav alla utom en backstuga ligger väster om Ösan. De fyra soldattorpen låg samlade på rad utefter vägen mellan Herrekvarn och Kliene, och rester av denna bebyggelse finns kvar idag, om än förändrad. Bebyggelsestrukturen vid de båda kvarnplatserna känns väl igen idag, även om några av torpen/backstugorna inte längre finns kvar och någon enstaka ny villa uppförts vid Herrekvarn.