Stäng fönster Skövde kn, HÖKABERG 1:5 M.FL. HÖKABERGS BY

Historik
Hökabergs by omnämns i skrift 1390 men är betydligt äldre än så, vilket inte minst framgår av relationen till närmast omgivande förhistoriska fornlämningar. Långt in i nyare tid låg Hökaberg på gränsen mellan Sjogerstad och Rådene. 1546 års jordebok tar upp fyra hela hemman i byn, varav två skattehemman, ett prästehemman och ett frälsehemman. Av dessa fyra räknades då tre till Sjogerstad och endast ett till Rådene. Uppenbarligen har en sockengränsreglering senare skett, eftersom byn i senare tid helt räknats in i Rådene.
En avmätningskarta från år 1700 visar Hökabergs by som den troligen i stort tedde sig fram till storskiftet 1816. Tre av byns fyra gårdar låg samlade på bytomten vid en ganska stor bytå, den fjärde gården vid fägatan som ledde västerut mot Hökabergs och de två grannbyarnas samfällt ägda utmark med betesmarken. Tre åkergärden omgav bytomten, i norr med inslag av enbevuxen äng och i söder av ett särskilt ängsgärde. I åkern kryllade det av små stenanhopningar, varav de flesta nog bör ha varit från förhistorisk tid, såväl odlingsrösen som gravar. Sjogerstads by tycks ha haft viss ägoblandning med Hökaberg. Genom Hökabergs östra åkergärde gick landsvägen Stenstorp-Norra Kyrketorp, i stort sett där den går även idag.
Storskifte av inägor genomfördes efter 1793 i Sjogerstad och 1816 i Hökaberg. Senast vid laga skiftet i Hökaberg 1850 bör sockengränsen ha reglerats eftersom den nuvarande sockengränsen mellan Rådene och Sjogerstad i princip helt följer gamla vägen mellan Skultorp (Norra Kyrketorp) och Stenstorp. Vägen omges i långa sträckor av stenmurar som kan ha ursprung från laga skiftets tid.
På Hökabergs gamla bytomt ligger idag två-tre gårdar kvar i ungefär samma lägen som i den oskiftade byn. Den omges i norr och söder av några utskiftade gårdar
Vägens östra sida karaktäriseras idag av ett glest nät av bondgårdar som flyttades ut efter laga skiftet i Sjogerstads by (troligen på 1840-talet i Sjogerstad, i Hökaberg 1850). De ligger dels på Hökabergs f.d. östra åkergärden, dels på Sjogerstads gamla västra ängar och åkergärde som till stor del odlades upp och bebyggdes efter skiftena.
Västra stambanans dragning 1859-1861, mellan Skövde och Falköping, fick bl.a. till följd att de långsmala ägoskiftena klövs tvärt av och att gårdarna vid Stenstorpsvägen tappade en del av kontakten österut mot den ursprungliga byn.