Stäng fönster Skövde kn, KATORP 1:5 M.FL. KATORPS BY

Historik
Katorps by i Böja socken finns omnämnd 1397 som ”Kadhetorp”. I jordeboken 1564 omfattar byn tre hela skattehemman. Byn har bestått av Brännegården, Nolgården (Haragården) och Torbjörnsgården (även kallad Skyttagården). Av en äldre geometrisk karta från 1701 framgår hur de tre gårdarna med trädgård och humlegårdar låg samlade i en gles grupp runt bytån där landsvägen upp mot Böja by passerade. Den lilla tresädebyns åkergärden omgav byn framför allt i öster, norr och sydost. Den sidlänta ängen följde Kräftåns dalgång längre öster om bybebyggelsen. I övrigt fanns flera särhägnade små ängsgärden med hårdvallsäng samt även särhägnade betshagar mellan byn och den längre åt norr och nordväst belägna utmarken.
Laga skifte genomfördes i Katorp 1855-1856 och förändrade bebyggelsemönstret drastiskt. Resultatet blev att små grupper av utskiftade gårdar ligger både norr och söder om den gamla bytomten, där en eller två gårdar bör ligga kvar i gammalt läge.
Katorp var centrum för den slipstenstillverkning som Böja socken var känd för. Vid Katorps by bröts och tillverkades slipstenar av sandsten som var en viktig binäring för bönderna. Slipstensproduktionen är belagd åtminstone från 1700-talets mitt och var i bruk till 1900-talets början. Från brottet transporterades ämnena hem till gårdarna i byn där de bearbetades och förädlades till slipstenar