Stäng fönster Skövde kn, HAGELBERG 4:1 KLAGSTORP OCH HAGELBERGS BY

Historik
Klagstorp är känt sedan medeltiden, gården nämns i skrift första gången 1390 som Klaxxtorp. Gårdsnamnet har möjligen sitt ursprung i något av mansnamnen Klakr eller Klas. Gården nämns i jordeboken 1542, och från 1561 är den upptagen som frälsehemman om ett mantal. I början av 1400-talet övergick gården i kyrkans ägo, för att under reformationen på 1500-talet dras in till Kronan. Släkten Lilliehöök ägde egendomen under en stor del av 1600- och 1700-talen, och det var under denna tid som grunden till den nuvarande egendomen byggdes upp. I början av 1800-talet övergick egendomen till släkten Hård. Under grevarna Hårds tid utfördes omfattande invändiga ombyggnader av huvudbyggnaden och det var även under denna tid som den nuvarande östra flygelbyggnaden uppfördes. Vid 1800-talets mitt skedde ett flertal ägarbyten på Klagstorp, och det var först i och med att Peder Dyrssen och Jens Malling köpte egendomen år 1856 som ett mer långsiktigt ägande tog vid. År 1863 startade Peder Dyrssen lantbruksskola på Klagstorp, efter det att den välkända lantbruksskolan på Degeberg på Kålland avvecklades i samband med Edvard Nonnens död år 1862. Klagstorp var i släkten Dyrssens ägo fram till år 1918, då några ägarbyten tog vid innan Skaraborgs läns hushållningssällskap övertog gården år 1925 för att fortsätta bedriva lantbruksskola. I hushållningssällskapets regi bedrevs lantbruksskolan fram till år 1963, och året därpå tillträdde Kronan som ny ägare av Klagstorp för att införliva egendomen i P4:s nya övningsfält. Pansartrupperna har därefter bedrivit befälsutbildning på Klagstorp och jordbruksmarkerna har tillförts övningsfältet.

Hagelbergs by nämns första gången i jordeboken 1561 som Hagelberga. Namnets första del har tolkats på olika vis, medan den senare delen syftar på den höjd som kyrkan ligger på. Utöver sockenkyrkan låg på platsen fram till på 1700-talet Andersgården, som utgjorde ett kyrkohemman om ett mantal. Gården omfattade gårdsbebyggelse och gårdstomt samt en åker och två ängar, men gick tidigt upp i Klagstorps egendom. Klagstorp lär före 1831 delvis ha hört till Hagelbergs socken, men idag tillhör egendomen Norra Kyrketorps socken. Av kyrkbyn återstår ingen bebyggelse, förutom kyrkan och kyrkogården samt en mindre förrådsbyggnad. Hagelbergs kyrka är troligen delvis från 1100-talet, men det nuvarande utseendet härrör från en omfattande ombyggnad på 1730-talet.