Stäng fönster Skövde kn, KLIA 9:4 M.FL. KLIA BY

Historik
Klia by nämns 1540, då under namnet Klidene. Båda namnformerna, Klia och Kliene, liksom varianter på dem, förekommer i källorna. Namnets ursprung är oklart, men kan möjligen härledas ur det fornsvenska ordet för betesmark, ”vin”. Enligt en annan tolkning kan namnet vara besläktat med det germanska ordet ”kli” i betydelsen ”fint fördelad massa, lera” och skulle syfta på den leriga jordmånen vid Ösan. I 1564 års jordebok upptas tre hela skattehemman och ett helt kyrkohemman. Byns fyra gårdar var Nolgården, Västergården, Mellomgården och Sörgården, vilka även är markerade på en lantmäterikarta från år 1755. Byn var fördelad på två bebyggelsekoncentrationer där det tre förstnämnda gårdarna låg samlade i en grupp några hundra meter norr om Sörgården. År 1817 genomfördes enskifte och på 1840-talet laga skifte. Vid denna tid började Sörgården utvecklas till det som skulle bli byns dominerande egendom, Kliene gård, samtidigt som en del av Sörgården utflyttades från Klia by och byggdes upp som gården Sörbylund ungefär en km söder om byn. Kartmaterial från 1700-, 1800- och 1900-talet visar på en kontinuitet i byns uppdelning i två bylägen med en viss koncentration till det norra delen av byn, men att Sörgården / Kliene från mitten av 1800-talet vuxit till den dominerande egendomen. Efter laga skifte har ett par gårdar byggts upp norr om byn, liksom Sörbylund en km söder ut, men någon dramatisk bysprängning ledde inte 1800-talets skiftesreformer till. Under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal har enstaka bostadshus och andra byggnader tillkommit i byn, bl.a. en småskolebyggnad, som därmed knutit samman byn centrala del med Kliene egendom söder om den gamla bykärnan. Byns bebyggelsestruktur med gamla gårdslägen är i huvudsak bevarad, det som förändrades under 1800-talet är främst vägdragningen genom byn, från en mjuk sträckning längs höjdryggen till en väg med tvära krökar, främst i anslutning till Kliene gård.