Stäng fönster Skövde kn, KNISTAD 2:4 M.FL. KNISTAD OCH SUNTETORP

Historik
Suntetorp nämns första gången i jordeboken 1540 under namnet Sundtetorp. Namnets första del har tolkats som en smeknamnsbildning av namnet Sune. Suntetorp omfattade i 1540 års jordebok tre gårdar - Stommen, Olofsgården och Jon Månsgården, som tillsammans utgjorden en by som omgav den medeltida sockenkyrkan. Utöver de tre gårdarna hörde en kvarn till byn. Suntetorps säteri bildades på 1600-talet genom sammanslagning av byns gårdar. Den romanska sockenkyrkan var en liten absidkyrka utan torn från 1100-talet. Kyrkobyggnaden övergavs redan i början av 1600-talet, och sockenborna använde sedan Sventorps kyrka. Suntetorps lilla socken omfattade den nordvästra delen av nuvarande Sventorps socken och fanns kvar som jordebokssocken ända in på 1880-talet. Vid Suntetorp anlades under 1900-talets senare del en träindustri med impregneringsverk.

Knistad var sannolik en by redan under medeltiden, och nämns i 1542 års jordebok som Kniesta. Enligt jordeboken fanns då tre skattebönder i Knistad. Ortnamnet anses komma av ordet Knee i betydelsen ”han med knäet”. I mitten av 1600-talet inrättades Knistad till säteri, men de nuvarande karaktärsbyggnaderna uppfördes först under 1700-talets andra halva. Av den ekonomiska kartan från 1877-82 framgår att dagens starkt uppodlade kulturlandskap redan då tagit form, då som nu med inslag av lövskogsdungar i åkermark och med en inramning av löv- och barrskogspartier i öster och nordost. Av samma karta framgår att antalet torpställen var stort omkring 1880. På Knistads säteri inrättades på 1990-talet en konferensanläggning, och en golfbana anlades på markerna i anslutning till anläggningen.