Stäng fönster Skövde kn, KÄLLSÄTER 3:18 M.FL. KÄLLSÄTERS BY

Historik
Källsäters by ligger i östra delen av Locketorps socken som utgörs av skogsbygd på Stöpaskogen. Bymiljön består egentligen av tre mycket löst grupperade byggnadsgrupper där det är flera hundra meter mellan klungorna. Bebyggelsehistorien är inte helt lätt att överblicka och förutsätter en mer fördjupad kulturlandskapsanalys än vad som ryms inom ramen för kulturmiljöinventeringen.
Källsäter är omnämnt som ”Kelsätter” 1540. Enligt jordeboken 1564 omfattade byn då fyra hela hemman. Bybebyggelsen har således åtminstone medeltida ursprung och det kanske även klungbyns lösa byggnadsgruppering har. Västra Källsäter omfattar Nolgården och Sörgården. Mellan-Källsäter utgör den mellersta bydelen som baseras på Mellomgården (Mellangården) och Övre Källsäter omfattar gårdsklungan kring Nygården som ligger för sig i nordost. Det nutida bebyggelsemönstret är påverkat av 1850-talets laga skifte då de fyra gårdarna splittrades upp på flera mindre enheter Från laga skiftets tid kan sannolikt även härstamma läget för de f.d. backstugor och torpställen som ligger vid f.d. fägator i skogskanten söder om Mellan-Källsäter.
I byn finns en fyndplats för en stenyxa men inga påträffade förhistoriska gravar. Däremot finns flera lämningar efter järnframställning.