Stäng fönster Skövde kn, LANNA 2:34 M.FL. LANNA BY

Historik
Lanna by nämns första gången 1542, då som Landha. Den medeltida byn har sitt ursprung i en förhistorisk bosättning. Namnet är en gammal pluralform av land i betydelsen ”trakt utmed vatten”, och syftar på byns läge intill ån Ösan. I 1561 års jordebok omnämns byns två skattehemman, Sörgården och Nolgården. De två gårdarna utgjorde fortfarande vid storskiftet av byns inägor 1792 de enda gårdarna i Lanna. Åren 1846-48 genomfördes laga skifte i Lanna by, och under 1800-talet ökade antalet gårdar till sex, där samtliga utom den sydligaste gården uppfördes på de gamla gårdstomterna. Gården längst söderut i byn byggdes strax söder om de övriga gårdarna. Byns radbystruktur är ett arv från den oskiftade byn, men blev mer utvecklad genom laga skiftet, då byn fick karaktär av radby med de sex gårdarna på rad mellan vägen och ån. Byn i sitt nuvarande utseende torde huvudsakligen vara uppbyggd under 1860-talet. Vid denna tid var Varola, liksom grannsocknen Värsås, hemort för många byggmästare. Två av de mest kända byggmästarna i socknen, Johannes Larsson och Gustaf Andersson, byggde sina gårdar i Lanna. Byggenskap var länge en viktig näring i Lanna och byns gårdar går alltjämt under namnet ”Byggmästargårdarna”.