Stäng fönster Skövde kn, LILLA ALEBÄCKEN 2:1 LILLA ALEBÄCKEN

Historik
Lilla Alebäcken omnämns första gången i jordeboken 1627 som ett kronotorp, d.v.s. en nybyggd gård på kronans mark. Senare blev Lilla Alebäcken ¼ frälsehemman. Tillsammans med Stora Alebäcken utgjorde gården en gles bybildning. Namnet syftar på det dialektala ordet ale i betydelsen alskog och läget med det två gårdarna på var sida om en bäck. Stora Alebäcken nämns redan 1605 i jordeboken, alltså något tidigare än Lilla Alebäcken. Precis som Lilla Alebäcken var Stora Alebäcken till början ett kronotorp, som senare omvandlades till ett frälsehemman om ¼ mantal. De två gårdarna förefaller sålunda ha sitt ursprung i 1500- och 1600-talets kolonisation på randskogsbygden till Kåkindsslätten. Området verkar inte i nämnvärd utsträckning ha påverkats av skiftesreformer, däremot har markanvändningen förändrats så att åkergärdena ökat i omfattning på bekostnad av mindre produktiv mark. Äldre kartors gårdslägen och ägogränser kan spåras fram till våra dagar. Den gamla manbyggnaden med sin flygelbyggnad är av mycket hög ålder, enligt uppgift från 1600-talet. Gårdens äldsta bebyggelse kan sålunda ha funnits med under hela eller stor del av gårdens historia. På en karta från 1876 framgår hur gårdens åkergärden varit samlade rakt österut från gårdens byggnader. På den nästan samtida ekonomiska kartan från 1877-82 har åkerytan utvidgats betydligt mot norr, medan övrig markanvändning är intakt. Sedan dess har åkerarealen ökat ytterligare något på denna del av ägorna. Bebyggelsemönster och ägostruktur är på så vis starkt förankrat långt tillbaka i tiden.