Stäng fönster Skövde kn, LILLA DAGSTORP 2:7 M.FL. LILLA DAGSTORP

Historik
I de södra och östra delarna av Locketorps socken breder den vidsträckta Stöpaskogen ut sig. Genom bosättningar under 1500- och 1600-talet befolkades området och delar av marken uppodlades, men stora delar förblev alltjämt socknen skogs- och utmarksbygd. Lämningar efter slagg från lågteknisk järnframställning tyder på att området varit befolkat redan på järnåldern eller medeltiden. Några hundra meter väster om Lilla Dagstorps bebyggelse finns ytterligare fynd efter järnframställning, liksom fossil åkermark. Dagstorp nämns första gången år 1634 med stavningen Dagztorph som tomt eller nybygge under kronan. Namnet härleds ur mansnamnet Dag och torp i betydelsen nybygge. Stora och Lilla Dagstorp återfinns i kartmaterial från 1700-talet, och redan då ligger de två enheterna på nuvarande platser, d.v.s. Lilla Dagstorp vid gränsen mot Värnings socken och Stora Dagstorp i en egen enklav några km sydost om Lilla Dagstorp. På en lantmäterikarta från år 1776 nämns hemmanet Lilla Dagstorp i samband med att mark från Stöpens kronoallmänning tillförs Lilla Dagstorp och på en karta från år 1794 är hemmanets ägor redovisade. Vid denna tid är endast en gård markerad, liksom ett torp strax norr om gården Lilla Dagstorp, båda öster om vägen genom ägorna. År 1821 genomfördes enskifte av Lilla Dagstorps ägor, varvid marken delades upp på två enheter, Nedre och Västra lotten, som tillsammans kom att utgöra en liten by. Den östra av gårdarna (Nedre lotten) är den ursprungliga gårdsenheten, medan den västra gården vid vägskälet i nordväst (Västra lotten) har tillkommit efter 1794 års karta, och benämns som torp. På den östra gården låg torpet från 1794 års karta kvar strax norr om gården. Det är först vid denna tid, år 1825, som Lilla Dagstorp tas upp som egen enhet i jordeboken, då som skattehemman om 1/8 mantal. Under 1800-talet byggdes två backstugor i byns södra del på var sida om vägen genom Lilla Dagstorp, medan torpet i nordost försvann. I Lilla Dagstorps närhet byggdes ett stort antal torp och backstugor, typiskt med tanke på att området utgör gränstrakt mellan Locketorps socken och en enklav tillhörande Värings socken. Under 1900-talet har flertalet av de f.d. torpen och backstugorna byggts om eller ersatts med nyare byggnader.