Stäng fönster Skövde kn, LILLA VÄRING 1:23 M.FL. LILLA VÄRINGSTORPEN

Historik
Området mellan Lilla Väring och Assmundtorp kan förankras långt tillbaka i tiden genom det stora antalet fornlämningar, främst i form av stensättningar från järn- eller bronsåldern. Lilla Värings by nämns i skrift 1540, men har sannolikt i likhet med Stora Väring medeltida ursprung. I 1564 års jordebok upptas i Lilla Värings by ett helt skattehemman, och i början av 1700-talet är tre gårdar markerade i kartmaterialet. Inför laga skiftet på 1860-talet var byns tre gårdar fördelade på ett dussin enheter. I anslutning till Lilla Värings bys skog och utmark sydost om själva byn, började man tidigt uppföra torp och backstugor. Redan på en avmätning av Lilla Värings by från år 1693 är tre backstugor och ett ryttareboställe markerade i denna del av byn. Efterhand kom området att utgöra bytån och antalet torp, soldattorp och backstugor ökade under 1700- och 1800-talen. I området på båda sidor om den slingrande vägen mot Assmundtorp, fanns det i slutet av 1800-talet ca 20 hus för byns obesuttna i form av torp, soldattorp och backstugor. Husen uppfördes i ett karaktäriskt läge i där jordbruksmarken övergår i skogsbygd och de flesta husen låg tätt intill den slingrande grusvägen, medan några låg mer avskilt ett stycke från de övriga, t.ex. torpet Uggletorp längst österut. Andra namn på torp och backstugor i området var Blombacka, Lövåsen, Björkelund, Fridhem och Brobacken, varav de tre sistnämnda var soldattorp. I början av 1900-talet friköptes en del av torpen, medan andra med tiden revs och ersattes med nya bostadshus. Idag återstår ett halvdussin byggnader, där man ännu kan ana bakgrunden som bostadshus för byns obesuttna. Ytterligare några kan vara ombyggda äldre hus, men där karaktären till stor del gått förlorad. Idag förefaller husen till övervägande del vara fritidsbostäder, men i området har under senare tid även några moderna villor för åretruntboende byggts.