Stäng fönster Skövde kn, LJUNGHEM 10:25 M.FL. LJUNGHEM

Historik
Ljunghem har troligen förhistoriskt ursprung, vilket såväl ortnamn som närliggande fornlämningar från järnåldern indikerar. Bynamnet har gett namn åt socknen, tidigast omnämnd i skrift 1346 som ”Lyongeem”. Namnet anses vara en sammansättning av växten ljung och hem i betydelsen gård. Enligt 1540 års jordebok omfattade kyrkbyn då åtta hela hemman och var en av de största byarna i Ösans dalgång på Kåkindsslätten. Endast en av gårdarna var vid denna tid frälsegård, övriga var präst-, prebende- resp. klosterhemman. På 1600-talet hade dock tre av de åtta gårdarna förvandlats till frälsegårdar, som kom att utgöra stommen i Ljunghems herrgård.

En geometrisk bykarta från 1646, storskifteskartan från 1796 och laga skifteskartan från 1860 ger sammantagna en bild av den oskiftade byns bebyggelsemönster och disposition av ägorna. Längst i sydost låg sockenkyrkan och sockenmagasinet på en kulle vid Ösans förgreningar, som här strålade samman. Strax söder kyrkomiljön låg fattighuset. Kyrkplatsen var den yttersta delen av en stor bytå, som sträckte sig långt upp mot nordväst, där byns gårdar låg i en stor klunga närmare vägen mot Vreten. Endast en gård låg halvvägs ner mot kyrkplatsen. Diagonalt över bytån gick byvägen, som även var en fägata, och som dels förenade gårdarna med kyrkomiljön, dels sammanband byn med utmarken. Norr om byn låg de tre åkergärdena, medan det stora ängsgärdet följde Ösan och dess tillflöden i öster och sydost, här och var med torrbackar med små beteshagar. I övrigt skedde djurens bete på utmarkerna i söder och väster.

Både Kavlås säteri i Hömb och Vretens egendom i Edåsa har satt stark prägel på Ljunghems socken, eftersom flera gårdar har lytt under storgodsen. Även Ljunghems herrgård har i hög grad haft kopplingar dit. Efter laga skifte 1860 är det endast Ljunghems herrgård som ligger kvar på bytomten. Även om herrgården har äldre anor var det vid laga skifte som nuvarande bebyggelsemönster tog form. De gårdar som inte ingick i herrgården flyttades ut på den tidigare utmarken i sydväst. Av kvarvarande gårdar skapades en ny ståndsmässig herrgårdsanläggning, inramad av en stor engelsk parkanläggning som i princip motsvarar hela den gamla bytomten där gårdarna låg, inklusive byvägen som införlivades i parkens vägnät. Omgivande landsvägar rätades ut och vägen mellan Ljunghem och Vreten blev en rak allékantad väg mellan herrgårdarna. År 1871 revs den medeltida sockenkyrkan i Ljunghem och året därpå invigdes en ny stor kyrka vid Vretens herrgård, gemensam för Edåsa och Ljunghem. Kyrkan fick namnet Edhems kyrka, men kallas numera även för Vretens kyrka.