Stäng fönster Skövde kn, DAMMSÄNGEN 1:5 M.FL. LOCKETORP

Historik
Locketorps socken nämns i skrift redan år 1395 och Locketorps by år 1460, då under namnet Lokkatorp. Den första delen av namnet kan härledas ur det fornsvenska mansnamnet Lokke. Andra delen av ortnamnet, ”torp”, brukar tolkas som ”nybygge”. I 1564 års jordebok upptas två hela kyrkohemman, ett helt klosterhemman och två hela frälsehemman. Byns gårdar låg strax väster om sockenkyrkan, innan byn splittrades i samband med 1800-talets skiftesreformer. Den gamla medeltidskyrkan eldhärjades av en förödande eldsvåda år 1896. Den nuvarande kyrkan uppfördes på den gamla kyrkplatsen efter ritningar av arkitekt F.A. Wahlström och invigdes år 1898. Skiftesreformernas effekt framgår tydligt på den ekonomiska kartan från 1877-82, där bebyggelsen flyttats från den gamla byplatsen. Kyrkan kom att ligga i det närmaste helt ensam på slätten, tillsammans med gården Stommen. På en flack höjd i öster växte bebyggelsen fram vid Myreberg, Bogården och Tomtens komministerboställe. Omkring år 1880 uppfördes Kyrkskolan på södra sidan om landsvägen genom Locketorp. Genom skolmiljön bands kyrkan och gårdarna i öster i viss mån samman. I norr, men främst söder om skolhuset och Myreberg uppfördes under 1800-talet även några torp och backstugor. I anslutning till de obesuttnas bebyggelse i söder låg även socknens fattighus. Locketorp har behållit den karaktär byn fick efter skiftena, och området präglas av det öppna landskapet och relativt gles bebyggelse.