Stäng fönster Skövde kn, LORINGA 7:9 M.FL. LORINGA BY

Historik
Loringa omnämns första gången år 1373, då under namnet ”Loringe”. I 1546 års jordebok upptas i Loringa by ett halvt skattehemman, fem hela frälsehemman, ett helt klosterhemman och fyra hela prästehemman, totalt 10 ½ hemman . Byn var sålunda relativt stor och omfattade enligt lantmäterikartor från 1600-, 1700- och 1800-talet omkring tio gårdar, vid tiden för laga skifte år 1829 ytterligare några gårdar. Ortnamnet Loringa bedöms vara mycket gammalt, men även svårtytt. Möjligen kan namnet härledas ur ”Lora” i betydelsen ”den bullrande”, och skulle kunna syfta på den forsande Rosån strax öster om Loringa. I området kring Loringa finns många förhistoriska boplatser, gravhögar och lämningar i landskapet som förankrar bosättning i området till förhistorisk tid. Loringa by har åtminstone medeltida ursprung, troligen är den äldre än så, och har vuxit fram i vägskälen mellan vägarna från bl.a. Skövde, Sjogerstad och Klagstorp. Bykärnan omgavs av byns tre stora åkergärden och bortom dessa vidtog byns ängsmark, beteshagar och utmark. Byns gårdar var fram till laga skiftet år 1829 väl samlade i en tät bykärna, men på den ekonomiska kartan från 1877-82 framgår hur många gårdar flyttat ut från byn så att endast tre gårdar återstår på den gamla byplatsen. Under 1900-talet skedde inga mer omfattande förändringar av bebyggelsen i byn. Bland senare tiders förändringar i byns närhet hör att några större ekonomibyggnader vid vägen mot Sjogerstad i väster uppförts samt den nya dragningen av väg 26/46 som tangerar byn i sydost.