Stäng fönster Skövde kn, KYRKETORPS GAMLA KYRKA 1:1

Historik
Norra Kyrketorps gamla kyrka uppfördes i början av 1100-talet och är en av länets många försvarskyrkor, d.v.s. utöver som kyrkobyggnad även byggd i försvarssyfte. Förhistoriska gravfält strax sydväst om kyrkplatsen vittnar om att området varit bebott sedan lång tid. Socknens medeltida namn var Hene och vid Hene by har det sedan tidig medeltid sannolikt funnit en kyrka, troligen samtidigt med kyrkan i Kyrketorp. Sockennamnet Kyrketorp nämns först år 1540, medan byarna Kyrketorp och Hene är omnämnda i skrift redan år 1347. Sedan år 1886 är det officiella sockennamnet Norra Kyrketorp, för att skiljas från Södra Kyrketorp i Falköpings kommun. Bebyggelsen var före laga skiftet koncentrerad till Kyrketorps kyrkby och de tre byarna Skultorp, Tovatorp och Hene. Hene by var med sina nio hemman betydligt större än Kyrketorps by om tre hemman. Byplatsen med de tre gårdarna i Kyrketorp låg alldeles väster och nordväst om kyrkplatsen. I mitten av 1800-talet slogs gårdarna i kyrkbyn samman till en egendom, Kyrketorps gård. Av de övriga byarna återstår idag endast ett fåtal gårdar, och av socknens kvarvarande gårdar är den största det fd säteriet Klagstorp i öster, tillika den i särklass största gårdsanläggningen i Skövde. När västra stambanan byggdes ut mellan Skövde och Falköping fick Skultorp en station och runt denna växte i början av 1900-talet ett stationssamhälle fram, som under seklet kom att utvecklas till kommunens största tätort efter centralorten. När socknens befolkning i början av 1900-talet allt mer koncentrerades till Skultorp uppfördes en ny kyrka och prästgård i samhället. År 1925 invigdes Norra Kyrketorps nya kyrka i Skultorp, och den medeltida sockenkyrkan övergavs under en period. Under 1930-talet utfördes en restaurering av den medeltida kyrkobyggnaden, varvid bl.a. ett trätorn och ett vapenhus i trä, båda från 1800-talet, revs. Vid samma tid uppfördes en klockstapel. Kyrkogårdens utbredning är av hög ålder, troligen har den kvar sin medeltida utbredning, och omgärdas av en stenmur. Sedan kronan från 1940-talet och framåt övertagit stora markområden i socknen för att anlägga militärt övningsområde för pansarregementet P4 i Skövde, har mycket av den äldre bebyggelsen rivits, bl.a. den stora egendomen Kyrketorp som låg alldeles norr om den medeltida kyrkan.