Stäng fönster Skövde kn, VÄRSÅS-ESBJÖRNTORP 1:24 M.FL. NYBO

Historik
Samhället Nybo har sitt ursprung i den möbelfabrik som Hans W Säll startade i slutet av 1930-talet strax norr om Esbjörntorp i Värsås socken. Samhället växte fram vid vägskälet mot Ormebacken på mark som tidigare endast hade varit bebyggt med ett fåtal torp och backstugor. Hans W Säll hade sina rötter i torpet Aspelund under Esbjörntorp, där fadern var tegelslagare på Esbjörnstorps tegelbruk, som var i drift 1849 – 1914. Hans W Säll hade på 1930-talet startat en stolfabrik i Tibro. I slutet av årtiondet återvände han till hembygden och byggde 1938-39 upp Nybo stolfabrik, liksom samhällets första bostadshus. Det var först vid denna tid som området fick namnet Nybo. År 1944 brann fabriken, men redan året därpå stod en ny fabriksbyggnad färdig – Nybo Möbelindustri. Tillverkningen gick över från stolar till bäddsoffor, sängskåp och fåtöljer, under 1950-talet även skolbänkar. I samband med att den nya fabriken byggdes, uppfördes även tre flerfamiljshus i nära anslutning till fabriken, strax därpå även enstaka villor. I fabriksbyggnaden inrymdes även en handelsbod. För att tillgodose materialbehovet i möbelfabriken byggdes 1947 ett sågverk drygt hundra meter väster om fabriksbyggnaden. Året därpå byggde Säll ett hus avsett som syfabrik, där tyger och dynor syddes till möbelfabrikens produkter. Syfabriken låg ett par hundra meter norrut längs Nybovägen (Värsås-Esbjörntorp 2:3), men såldes 1967 och byggdes då om till bostadshus. Genom denna gren av industrin skapades även arbetstillfällen för kvinnor. Vis av skadan från fabriksbranden 1944 lät Säll 1949 anlägga en branddamm i nära anslutning till industribyggnaderna, en damm som kunde användas som simbassäng sommartid och för skridskoåkning på vintern. Såväl fabriken som samhället expanderade och antalet anställda uppgick under glansperioden på 1950- och 60-talen till ett fyrtiotal. Syfabriken vid Nybovägen ersattes i mitten av 1960-talet av en mindre fabrik strax söder om möbelfabriken, där tapetserarverkstad och tillverkning av fritidshus inrymdes. Hans W Säll drev Nybo Möbelindustri fram till 1970, då verksamheten togs över av andra företag, till en början Tivedslamell och Värsås-stugan. Senare har en rad andra personer och firmor ägt delar av industriområdet, och bedrivit skilda verksamheter. Efter det att Hans W Säll överlät verksamheten har främst sågverksdelen utvidgats. Bland annat uppfördes 1972 ett torkhus för torkning av virke i områdets västra del. I torkhuset bedrevs senare bl.a. småhustillverkning av Värsåsföretaget Sörbo.

Värsås-Esbjörntorp 1:24, Branddamm / simbassäng
Den första stolfabriken i Nybo hade brunnit ned 1944, och de nya industribyggnaderna skulle inte få gå samma öde till mötes. År 1949 lät Hans W Säll därför anlägga en branddamm alldeles söder om möbelindustrins fabriksbyggnader. Branddammen byggdes för att även kunna fungera som simbassäng under sommarhalvåret, och lär även ha använts vid skridskoåkning vintertid. Botten är sluttande, så att olika åldrar skall kunna använda bassängen. De första åren efter bassängens anläggande användes den vid simundervisning. Branddammen fungerar fortfarande som simbassäng under sommarhalvåret, och drivs av Nybo samhällsförening i samarbete med Skövde kommun. Badkort (150 kr/år) löses i Sörboden, lanthandeln i Värsås.