Stäng fönster Skövde kn, RÅDENE 17:2, RÅDENE SÄTERI HERRGÅRDEN

Historik
Rådene by som ligger på Billingens sydsida omnämns i skrift 1386 men bör har rötter i förhistorisk tid. Byn har gett namn åt Rådene socken. Enligt jordeboken 1546 fanns då 13 hela hemman i byn som var en av de typiska storbyar som varit utmärkande för Falbygden och södra Billingsbygden. En äldre geometrisk karta från 1686 visar hur gårdarna i den oskiftade tresädesbyn låg i en tät klunga längs Häggumsvägen där denna korsar Simsjöbäckens passage över kalkstensterrassen på bergets sydsida. Enstaka gårdar och flera kvarnar låg även mer för sig i bäckdalgången. Närmast bytomten i norr och söder låg byns åkergärden samt i nordväst och nordost två separata ängsgärden.
Enskiftet i Rådene 1805 var ett av de första enskiften som genomfördes i Skaraborgs län och blev mycket grundligt utfört. Byn blev i det närmaste helt omgestaltad. Huvuddelen av byns gårdar införlivades med Herrgården som fick ligga kvar vid kyrkan. Andra gårdar flyttades bort från byn, endast någon enstaka gård blev kvar inom byläget. Den helt dominerande enheten efter enskiftet kom att bli byns gamla centralpunkt med sockenkyrkan och Herrgården. En del av Herrgårdens närmaste omgivning på den gamla bytomten omgestaltades till en stor park som omgav mangårdsbebyggelsen.
1866 revs sockenkyrkan från 1100-talet när en ny större kyrka byggdes i Sjogerstad, gemensam för Rådene och Sjogerstad. Kvar finns endast den muromgärdade kyrkogården med kyrkobyggnadens ruinkulle. Herrgårdsbebyggelsen är idag ganska förändrad, mycket av det äldre byggnadsbeståndet är borta, bl.a. huvudbyggnaden från 1700-talet som revs 1987. Landsvägen Häggum-Sjogerstad går i sin gamla slinga förbi Rådene. Nuvarande väg längre norr om ödekyrkogården drogs om ca 1950-60.
Huvuddragen av den äldre bystrukturen är dock fortfarande lätta att uppfatta.