Stäng fönster Skövde kn, STAVERSÄTER 1:1 STAVERSÄTER

Historik
Staversäter omnämns första gången i tiondelängd år 1554 och i jordeboken år 1559 som ett kronohemman om ½ mantal, då med namnet stavat ”Staffuersätther”. Namnets första del syftar på det fornsvenska ordet ”stavur”, som betyder ”stav, stör” och på dialekt uttalas ”staver”. Troligen betyder denna del av namnet ”stör uppsatt som gräns- eller råmärke”. Den senare delen av namnet, ”säter” tolkas som ”utmarksäng”, och hänger samman med gårdens läge i socknens utkant nära gränsen mot Öglunda socken i Skara kommun. Staversäter omvandlades med tiden från att ha varit kronohemman till att bli frälsegård. På en lantmäterikarta från år 1896 benämns Staversäter som indraget sergantboställe, vilket tyder på att gården under indelningsverkets tid fungerat som militärt boställe, åtminstone under en tid. Staversäter har legat som en ensamgård i det böljande kamelandskapet, som utmärker Valle härad, med inägorna samlade norr, söder och öster om gårdstomten, medan gårdens ängs- hag- och skogsmark sträcker sig västerut. Gården verkar inte i nämnvärd utsträckning ha påverkats av 1800-talets skiftesreformer, och markanvändningen har i stort sett varit densamma sedan åtminstone 1800-talets senare halva fram till våra dagar. Åkerytorna brukas emellertid idag snarare till foderodling än till spannmål. Bostadshuset på Staversäter uppges i vissa källor vara uppfört omkring 1880, men på lantmäterikartan från år 1896 anges hustomten som avbränd, varför det nuvarande bostadshuset troligen inte uppfördes förrän i slutet av 1800-talet. Möjligen kan ett bostadshus som låg drygt 100 meter sydväst om mangården ha flyttats efter branden. Ladugården uppfördes år 1901, så hela gårdsmiljön bör ha fått sitt nuvarande utseende vid sekelskiftet 1900, men bebyggelsemönster och ägostruktur är starkt förankrat långt tillbaka i tiden.