Stäng fönster Skövde kn, BINNEBERGSMO 5:8 M.FL. STOLAN

Historik
Namnet Stolan anses återgå på fornnordiskans ”stordh” i betydelsen busksnår, ungskog eller motsvarande. Stolan bestod enligt jordeboken 1564 av ½ kronohemman och ett kronotorp. Det sistnämnda syftade då på en nybyggd gård på kronans mark. Stora Stolan är den äldre och större enheten. Lilla Stolan omnämns i jordeboken först 1641. Bergs Prästbol har ägt Stolahagen som är en stor gammal äng mellan Lilla och Stora Stolan.
Kalk och alunskiffer för småskalig kalkframställning kan ha brutits på denna del av Billingen åtminstone sedan 1700-talet fram till 1900-talets mitt. Stolan har varit ett centrum för kalkbrytning i Berg. Sandsten till slipstenar bröts på 1900-talet nära Dalen
På 1890-talet upptäcktes uran i mineralet kolm i Billingens alunskiffer. Ur kolm går att utvinna radium som var mycket eftertraktat i tidigt 1900-tal. 1909 bildades AB Kolm i syfte att bryta kolm på mark till Lilla Stolan, som förvärvats för ändamålet, för att utvinna uran och radium samt bedriva kalkbruk. Radiumutvinningsmetoden var dock inte tillförlitlig och radiumhalten i kolmen var lägre än förväntat. Brytningen upphörde redan 1911 och företaget blev satt i likvidation 1914. 1917 såldes kalkbruket till Timmersdala Kalkbruks AB som drev det till 1930.