Stäng fönster Skövde kn, TORESTORP 4:1 M.FL. TORESTORP

Historik
En hällkista och flera järnåldersgravar ger bosättningen vid Torestorp en förhistorisk bakgrund. Den medeltida byn var liten, endast två hela hemman enligt jordeboken från 1560-talet. Den äldsta kända bykartan, en geometrisk avmätningskarta från år 1709, visar hur den oskiftade tresädesbyn då hade tre gårdar som låg samlade vid Torestorps gård i söder. De omgavs av tre åkergärden och ett mindre ängsgärde på åsen samt två stora mer sanka ängsgärden nere längs Ösan. Utmarken med betet var knutet till skogen i öster och sydost.
Byn bestod av tre gårdar, Torestorp (Frälsegården), Skattegården och Tomten. Skattegården var ett militärt boställe och kom efter laga skiftet 1860 kom att knoppas av i några mindre enheter. Frälsegården även kallad Torestorps gård var den största gården i byn. Gården kom på 1800-talet att utformas som en mindre herrgård som dominerar det ursprungliga byläget i söder. Till Torestorps gård var Statens Mejeriskola förlagd under första delen av 1900-talet.
Av Ekonomisk häradskarta för Skaraborgs län från 1877-1882 framgår att graden av uppodling ökade efter laga skiftet. Uppodlingen fortsatte under 1900-talet, särskilt på bekostnad av gammal äng. Fortfarande återstår dock flera äldre kulturlandskapsstrukturer.