Stäng fönster Skövde kn, LANNA 2:25 M.FL. VAROLA

Historik
Varola socknen nämns redan 1312, medan byn är känd i skrift sedan 1474, då under namnet Valora. Namnet torde ha sitt ursprung i fornvästnordiska och västgötska dialekter och har bl.a. tolkats som ”rund höjd”, vilket anknyter till den moränhöjd som kyrkbyn ligger på i den omgivande slättbygden. Namnet genomgick en språklig förändring och benämns 1630 Warola, sedermera Varola. Byn omfattade på 1500-talet fyra hela hemman, två halva och ett ¼-dels hemman, fördelade på sex skattehemman och ett frälsehemman. Dessutom fanns sedan 1600-talets början några kronotorp. Strax väster om byn låg den medeltida kyrkan och prästgården. I samband med storskifte 1802 fanns i byn fortfarande sju gårdar. År 1847 genomfördes laga skifte i Varola by, men strukturen med byns gårdar samlade vid vägskälet där den nya kyrkan kom att uppföras 1864, är alltjämt bevarad om än med ett betydligt glesare byggnadsbestånd. Vid ån Ösans östra sida låg den medeltida kyrkan, och i anslutning till den gamla kyrkplatsen uppförde församlingen även andra byggnader såsom prästgård, fattighus, barnmorskebostad och skolhus. Vid vägskälet väster om Ösan växte med tiden en bebyggelsesamling fram vid Broholm, med bl.a. lanthandel, mejeri och garveri.