Stäng fönster Skövde kn, SÖRBYLUND 1:8 M.FL. ÅKLEBY

Historik
Åkleby hette ursprungligen Åkullatorp eller Åkullabygd, och nämns med dessa namn år 1569 resp. 1571, och upptas i jordeboken år 1569 som kronotorp. Namnet antas kunna härledas från ”Åkulle” eller ”Åkulla” och syftar på den ursprungliga gårdens läge på en kulle vid ån Ösan. Redan i slutet av 1500-talet börjar olika stavningsformer av namnet Åkleby att används. Söder om gården Åkleby, ca trehundra meter norr om där Västra stambanan korsar Ösan, utvecklades en intressant industrimiljö under främst sent 1800- och tidigt 1900-tal. Ån Ösan, som flyter genom Frösve har sedan länge utnyttjats som kraftkälla. Redan under 1800-talets första halva anlades Åkleholms pappersbruk strax norr om den nuvarande kraftstationen. På pappersbruket tillverkades bl.a. grålumppapper under en femtioårsperiod, tills bruket lades ned på 1870-talet. Av pappersbruket finns spridda lämningar i form av grundstenar mm. På Sörbylunds ägor uppfördes på Ösans västra sida år 1890 Sörbylunds kvarn och såg strax norr om en liten grupp med bebyggelse för obesuttna, bl.a. torpet Hesslefallet. Sågverk och kvarn drevs av vattenkraft, och samtidigt byggdes den imponerande hängverksbron i fem spann över Ösan. En fördämning ingick som viktig del i anläggningen. Från turbinhuset nedanför dammen överfördes kraften till sågbyggnaden genom transmission. År 1893 installerades en generator och Sörbylunds kraftstation blev därmed en av landets tidigaste leverantörer av växelström, till en början främst för gårdens egna behov. Ett bostadshus uppfördes i anslutning till industrimiljön. Kraftstationen har moderniserats och byggts om vid ett par tillfällen under 1900-talets första del. Sågverket brann ned år 1921, men ersattes av ett nytt sågverk som uppfördes ca 50 meter väster om det ursprungliga. Av den första sågverks- och kvarnbyggnaden finns endast enstaka grundstenar bevarade, medan det senare sågverket ännu finns kvar, om än i något förfallet skick. Bostadshuset byggdes till omkring 1980, och Sörbylunds kraftstation är ännu i drift.