Stäng fönster Stenungsund kn, JORDAL 5:1 JORDALS KRAFTSTATION OCH DAMMAR

Historik
Det finns uppgifter som visar att vattenkraften vid Jordal nyttjats under en mycket lång tid. Enligt uppgift ska det i området mellan kraftstationen och den tidigare Hållsdammen ha funnits minst sju kvarnar och en såg från 1700-talet och framåt, men uppgifter finns också om en kvarn redan 1388. På en karta från år 1720 är sex kvarnar markerade och på en laga skifteskarta från år 1864 syns fem kvarnar samt
en dammvall vid Hållsdammen.

År 1857 uppfördes enligt uppgift den kvarn som står här i dag, vilken var i drift till långt in på 1900-talet. Den ersatte två tidigare skvaltkvarnar. Kvarnen drevs till en början med ett vattenhjul och var utrustad med två par stenar. Kvarnen byggdes senare om till turbindrift och antalet kvarnmaskiner utökades vilka vid 1940-talets början delvis drevs med elkraft från eget kraftverk. Kvarnen var också utrustad med elektrisk belysning. Till rörelsen hörde även en eldriven såg.

Några år in på 1940-talet skedde en juridisk prövning av dammarnas laglighet. Av bevarade handlingar framgår att det vid denna tid fanns äldre fungerande dammar vid Stora Holmevatten, Kråkevatten och Ålevatten. Regleringen skedde för både kvarn och kraftstation. Dammarna, vilka bedömdes ha funnits här sedan ”urminnes tider”, var huvudsakligen konstruerade av sten och uppströms tätade med antingen
jord eller olika träkonstruktioner. Dammöppningarna var små, mindre än en halvmeter breda. Vid tiden diskuterades även möjligheten att anlägga en damm vid Småvatten där det tidigare skulle ha funnits en damm i sjöns utlopp.

Vid samma tid skedde ett flertal stora förändringar avseende de olika verksamheterna. 1944 revs en tidigare hjulkvarn belägen strax norr om den kvarvarande kvarnen. Samma år utfördes en påbyggnad av den senare kvarnen och året därpå färdigställdes ett nytt kraftverk. En skylt på turbinregulatorn anger att den är tillverkad av Aktiebolaget Hällarydsverken i Skede år 1944. Kraftverket ersatte ett tidigare kraftverk som enligt uppgift ska ha legat närmare kvarnen, byggt 1937. Det nya kraftverket försåg ett antal gårdar i närområdet med ström. Elproduktionen pågick fram till 1956. Året därpå byggdes ett nytt sågverk.