Stäng fönster Härryda kn, LIMMERHULT 1:8 NEDSJÖ OS DÄMME

Historik
Dammen vid Nedsjö os har månghundraåriga anor. Dammanläggningen i sin nuvarande form härrör från 1900-talets början. Den förefaller emellertid ha varit överbyggd även dessförinnan. Det var troligen föreningen Mölndals Kvarnby, vars historia sträcker sig tillbaka till 1700-talet, som byggde anläggningen. Vattnet i de uppströms belägna sjöarna och flödet i Mölndalsån har historiskt varit av stor vikt för de industriella verksamheterna i Mölndal vilka har dragit nytta av vattnet för kraftutvinning eller som process- och kylvatten. Fram till att den nya, fjärrstyrdaluckan installerades sköttes dammen av en särskild, avlönad dammvakt som hade regleringen som en bisyssla. Förutom höjning och sänkning av luckan skulle förhållandena vid dammen rapporteras varje dag till Mölndal. Genom dammen har det även bedrivits en omfattande flottning. Syftet med dammhuset var sannolikt att skydda luckanordningen från väder och vind och mot otillbörlig hantering.