Stäng fönster Härryda kn, BUGÄRDE 1:5 BUGÄRDE KRAFTVERK

Historik
Enligt uppgift ska det ha funnits en kvarn på platsen redan omkring 1840. Av Generalstabskartan från 1869 framgår att det låg en såg här vid denna tid. En avsöndringskarta från 1906 visar en anläggning av ansenlig storlek och en intilliggande damm med totalt fyra utskov. Söder om den uppdämda ån står skrivet: ”För hemmanet Bugärde samfälld sågplan”. På 1930-talets ekonomiska karta är platsen markerad med en symbol för såg. Vid denna tid fanns det ett flertal sågar i närområdet, utmed Mölndalsån och anslutande vattendrag.

På en karta upprättad i början av 1940-talet är anläggningen betecknad som Bugärde kvarn och elverk. Av en samtida redogörelse för anläggningen framgår att kvarnen då var utrustad med bland annat två par kvarnstenar som drevs med direktverkande vattenkraft genom en turbin. I anslutning till kvarnen fanns en verkstadsbyggnad som var utrustad med ett stort antal olika maskiner vilka drevs med kraften från en turbindriven likströmsgenerator. Vid tiden ska även två nya turbiner i nya turbinsumpar av betong ha installerats med anledning av en planerad utökning av verksamheten.

Ägare vid 1940-talets början var fabrikören G. E. Sandblom i Färjenäs, Göteborg. Sandblom drev en fabriksrörelse i Göteborg men avsåg nu att flytta över mycket av verksamheten till Bugärde där han med tiden etablerade både gjuteri och mekanisk verkstad. Parallellt drevs kvarnrörelsen vidare. Kvarnen moderniserades med tiden med två valsstolar. Till anläggningen hörde även ett sågverk med långbänk och en femkutterhyvel. Allt maskineri drevs med egenproducerad likström.

Sandbloms verkstadsrörelse startade 1927 för tillverkning av bland annat rost-och pannrensningsmaskinen ”Sandblom New Hammer”. Maskiner av detta slag ska ha tillverkats i fabriken i Bugärde. Företaget tillverkade även böjliga axlar och metallslangar. Sandblom ska i sin ungdom även ha byggt en sportbil efter egna idéer och tillverkade själv motorn vilken hade namnet Sandblom ingjutet i blocket. Vid början av 1970-talet gick företaget under namnet Sandblom New Hammer AB. Industrin i Bugärde ska ha varit en betydande arbetsplats.

Sen fastigheten bytte ägare i slutet av 1970-talet har verksamheten i de olika lokalerna varit inriktad på husbilsbyggen, renovering av växellådor och reparationer av större fordon.