Stäng fönster Mölndal kn, STENSJÖN 1:37 GREVEDÄMMET

Historik
I äldre tid utgjorde Grevedämmet upptagningsplats för timmer som flottats på Mölndalsån. Timret togs upp för att föras förbi den branta forsen innan det flottades vidare sista biten till Göteborg. En del av timret togs om hand lokalt. Vid Grevedämmet har det även bedrivits både virkeshandel och vidareförädling. Det
har funnits ett flertal sågar i området.

Virkeshanteringen dominerade här fram till mitten av 1800-talet, då den första textilfabriken etablerades, Bettyholms spinneri, som liksom sågverken utnyttjade vattenkraften i Mölndalsån för driften av fabrikens maskiner. Från början användes vattenhjul. 1884 installerades två turbiner vilka var i drift fram till 1916 då verksamheten gick över till eldrift. Från mitten av 1870-talet ska fabriken även ha varit utrustad med ångkraft.

Med järnvägens utbyggnad på 1890-talet minskade flottningen i området och runt 1910 revs det sista sågverket. Verksamheten vid fabriken kom med tiden att utökas med blekeri och väverianläggningar och under 1920-talet och framåt skedde en omfattande utbyggnad av fabriksområdet. Textilindustriepoken varade fram till slutet av 1960-talet.