Stäng fönster Härryda kn, STORA BUGÄRDE 1:102 STORA BUGÄRDE KRAFTVERK

Historik
Redan i slutet av 1600-talet ska det ha funnits en kvarn och en såg vid forsen. I slutet av 1700-talets anlades ett manufakturverk i anslutning till de tidigare verksamheterna, för produktion av kopparvaror såsom kaffekittlar, bunkar och brandsprutor. Verksamheten gick under namnet Katrinefors bruk. Råmaterialet hämtades från Småland. Under början av 1800-talet hade bruket sin mest intensiva tid men ska ha drabbats av en konkurs 1854. Verksamheten fortgick därefter eventuellt ytterligare
några år. Efter kopparindustrins nedläggning har det funnits kvarn och såg, verksamheter som fortlevde en bit in på 1900-talet. Enligt uppgift ska sågen därefter ha flyttats ca en halv kilometer österut där det ännu i dag bedrivs verksamhet. Kraftstationen uppfördes sannolikt vid mitten av 1940-talet då även arbeten vid
dammen torde ha ägt rum. Den producerade elen gick tidigare ut på det allmänna nätet. 1961 års ekonomiska karta visar att ledningen gick rakt österut via den nya sågen där en transformatorstation var belägen. I ett senare skede leddes elen direkt till den fabriksanläggning som i dag tillhör Wirator Stållinor AB.