Stäng fönster Mark kn, BACKÄCKRA 1:3 M.FL. FLYGSNÄS KRAFTVERK

Historik
På en sockenkarta från 1861 är både en kvarn och en såg markerad i bäcken. Kvarnen var belägen vid ett kraftigt fall nedanför dammen i den södra delen av området och sågen nära bäckens utlopp i Östra Ingsjön i norra delen. Av den häradsekonomiska kartan från 1890-talet framgår inte huruvida det vid tiden bedrevs någon verksamhet här. På 1930-talets ekonomiska karta är två sågar markerade. En vid utloppet i Östra Ingsjön och en ungefär halvvägs upp till den övre dammen. På platsen för den senare har det legat en snickerifabrik, ”Svarven”, vilken brann ner i början av 1940-talet. På 1961 år ekonomiska karta är enbart en såg vid utloppet markerad, där kraftstationen ligger i dag. Äldre foton visar hur en tidigare vattendriven såg med tiden ersattes av modernare, förmodat eldrivet sågverk. I senare tid ska bland annat Domänverket ha nyttjat sågverket. I äldre tid flottades timmer på sjön fram till sågen. Vid 1980-talets början var sågen, som har benämnts Kalvshults såg, nedlagd. Arbetet med den nuvarande vattenkraftstationen inleddes i början av 1980-talet men det skulle dröja till den 13 december 2006 innan den kunde sättas i drift. Anläggningen är byggd helt i privat regi.