Stäng fönster Kungsbacka kn, RYARED 1:40 LAXFORSENS DAMM (KVARNDAMMEN)

Historik
På en karta över Älvsåkers norra och östra utmarker från 1820-talet är kvarndammen utritad och nedströms ligger fem kvarnar uppradade längs den så kallade Djursjöbäcken. En laga skifteskarta från 1881 visar inga större förändringar på platsen. Väster om kvarndammen fanns det nu en ålfiskeplats, det så kallade ”Djursjöfisket”. I början av 1900-talet fanns vid dammen bara en kvarn vilken
drevs med en turbin.

Under åren 1918–1920 såldes området bit för bit till det nystartade Älvsåkers Kraftaktiebolag som lät bygga ett vattenkraftverk på den tidigare kvarnplatsen. Fallhöjden var 23,5 meter och kraftstationen var utrustad med turbin och trefasgenerator. El levererades till hela Älvsåkersdalen. Kraftbolaget fick dock tidigt problem, vattnet räckte inte till. Vid mitten av 1920-talet var ledningsnätet sammanbundet med Fjärås kraftaktiebolags ledningsnät men problemen fortsatte och 1934 gick Älvsåkers kraftaktiebolag i konkurs. Anläggningen och ledningsnätet övertogs av Yngeredsfors kraftaktiebolag som var en av
de större eldistributörerna i området vid denna tid. Driften lades troligen ner
samma år.

På 1950-talet startade en fiskodling på området nedanför dammen som under 1980-och 90-talet var ansedd att vara väldigt modern. Under många år drevs en forskningsstation för fiskfoder vid Laxforsen. Anläggningen avvecklades en bit in på 2000-talet.