Stäng fönster Falun kn, VILKESBACKA 1:1 VILKESBACKA BERGSMANSGÅRD

Historik
Vilkesbacka är en tidigare bergsmansgård i Kopparbergslagen. Gården är ensamliggande, omgiven av till gården hörande inägomarker och skog.
Vilkesbacka har medeltida ursprung och ägdes bl a av släkten Svinhufvud. Nuvarande huvudbyggnad med flyglar uppfördes sannolikt 1748-49 av överhovpredikanten Johan Nordman. År 1755 övertogs gården av Anders Polheimer, brorson till den kände uppfinnaren Christopher Polhem. Släkten Polheimer ägde sedan gården fram till 1905. I början av 1900-talet uppfördes en glasveranda på huvudbyggnadens södra fasad, som togs bort 1963 och ersattes med en öppen terrass. Under mellankrigstiden fungerade gården sommartid som barnkoloni. I början av 1900-talet flyttades en av gårdens flyglar bort från gården.
Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, länsstyrelsen Dalarnas län, 2022-12-13, dnr 432-16479-2021