Stäng fönster Göteborg kn, RÖDJAN 727:11 KRUTKAPELLET PÅ RYA NABBE

Historik
Historiskt har Rya Nabbe byggts upp med en tydlig strategisk koppling till Lilla Billingen på den motsatta sidan av älven. Tillsammans bildade de ett älvlås, vilket var en mycket viktig del av försvaret av fästningsstaden Göteborg. Den ursprungliga skansen på Rya Nabbe uppfördes under 1600-talets andra hälft.

Under år 1689 uppfördes ett mindre batteri vid nabben, vilket förbättrades under det tidiga 1700-talet. Försvarsverken på Rya Nabbe förstärktes 1789 och det nedre batteriet färdigställdes samma år. Runt sekelskiftet 1800 färdigställdes mycket av det som idag finns kvar som lämningar uppe på berget samt försvarsvallen i norr (Rya Skog) och anläggningen ansågs vara klar 1806. Rya Nabbe var fortsatt en viktig försvarspunkt under 1900-talet och under seklets tidiga decennier moderniserades flera av de äldre försvars- punkterna, Rya Nabbe fick till exempel moderna kanoner.

Ryahamnen som är grunden till dagens energihamn byggdes i början av 1930-talet och de stora oljebolagen utvidgade snabbt sina tankanläggningar här.