Stäng fönster Falkenberg kn, LAXEN 7 SJÖBERGSKA GÅRDEN

Historik
Sjöbergska gården är belägen på en stadstomt i gamla Falkenberg som har varit bebyggd sedan 1700-talet. Tomten hamnade i familjen Sjöbergs ägor 1838 då sjömannen Anders Johan Sjöberg förvärvade gården. Till en början sysslade familjen främst med jordbruk och djurhållning men efterhand som Falkenberg växte som stad medförde markbristen att familjen fick hitta kompletterande verksamheter för sin försörjning. År 1856 uppförde Anders Johan och hans hustru Johanna Fredrika ett rökerihus på tomtens östra del som under denna tid låg i anslutning till Ätrans strandkant. Anders Johan dog 1886 och vid denna tid blomstrade verksamheten under ledning av Johanna Fredrika och parets döttrar. Detta resulterade i att gamla rökeriet revs och ersattes med det nuvarande rökerihuset 1880–1890 samtidigt som resterna av det tidigare jordbruket utarrenderades. Då Johanna Fredrika gick bort 1907 drevs verksamheten vidare av dottern Anna Charlotta fram till sin död 1922. Därefter leddes verksamheten av Anna Charlottas brorson Gustav Sjöberg som avled i mitten på 1950-talet vilket innebar slutet för Sjöbergska rökeriets verksamhet.
1970 förvärvades gården av Falkenbergs kommun som idag hyr ut delar av bostadshuset samtidigt som Falkenbergs museum har inrättat ett gårdsmuseum som en del av sin verksamhet.
Rökning av lax har sedan urminnes tider varit en känd konserveringsmetod. Under 1700-talet fanns det flera rökerier i de halländska städerna. Under 1800-talet blev också fisketurismen från bland annat England en viktig inkomstkälla. I Falkenberg fanns det under 1800-talet som mest tre rökerier i gång samtidigt. Men eftersom Falkenberg inte hade stapelrättigheter fick laxen säljas via Halmstad, därav namnet ”Halmstadlax”. Det namnet behölls långt in i vår tid då den kallrökta ”Halmstadlaxen” fortfarande var känd utanför landets gränser.
Förberedningen och rökningen av den fångade laxen var ett hantverk med mycket hemlighetsmakeri med recept som gick i arv och så vidare. Av tradition var det kvinnor som hanterade verksamheten. Troligtvis berodde detta på att den var kopplad till gården och hushållet. Hanteringen av fisken tog flera dagar i anspråk, först saltning och torkning och därefter tre dagars kallrökning där eldstaden fylldes med enris och alspån.

Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring av Sjöbergska gården, kv Laxen 7, Falkenbergs kommun. Länsstyrelsen i Hallands län, 2023-08-22, dnr 5749–2017.