Stäng fönster Svenljunga kn, ERIKSLUND 1:2 M.FL. KALVSJÖNS REGLERINGSDAMM

Historik
År 1857 bildades ett sjösänkningsbolag som hade som mål att sänka vattennivån i sjöarna Fegen och Kalvsjön. På detta sätt skulle mer odlingsbar mark frigöras. Efter en rad stridigheter, rättsprocesser, ekonomiska problem och konkurser för många gårdsägare, kunde sjösänkningsprocessen avslutas i
slutet av 1870-talet. Under denna tid grävdes Götshults kanal som förbinder Kalvsjön med Svansjöarna och Fegen.

På den häradsekonomiska kartan från 1890-1897 finns det till synes ingen dammbyggnad vid Kalvsjöns utlopp i Lillån. Dammen är däremot markerad på den ekonomiska kartan från 1960-talets början. Enligt uppgift i Svenskt dammregister byggdes dammluckorna 1947. Under 1940-talet skedde på nytt stora förändringar då Kalvsjön och Fegen reglerades och blev vattenmagasin för en serie kraftverk. Dämnings- och sänkningsgränser för Fegen och Kalvsjön fastställdes i en vattendom 1946. I samband med regleringarna lades stora arealer under vatten. Dammluckorna vid Kalvsjöns utlopp uppfördes för att vid behov dämma upp Kalvsjön.